Ambijent je istarski izvorni proizvod, on privlači turiste

U Glasu Istre 15. prosinca 2016. izašao je prilog o turizmu TourIstra, gdje je novinarka Barbara Ban napisala članak o panel raspravi „Istarski stil ili moderni dizajn? Koliko unutarnje i vanjsko uređenje utječe na uspjeh obiteljskog smještaja?“ koja je održana u sklopu 3. Regionalnog foruma obiteljskog smještaja 2. prosinca 2016.

Katja Sošić kao predstavnik PLAN -a 10 je sudjelovala na panel raspravi ostali sudionici palela su bili Dean Pustijanac, TZO Svetvinčenat, Branko Orbanić, Kapitel d.o.o. Žminj, Boris Ružić, BR design d.o.o. Tinjan, Nataša Ravnić Gašparini, Villa Gašparini, Cerion (Višnjan), moderatorica rasprave je bila novinarka Glasa Istra Barbara Ban.

Izdvajamo dijelove iz članka, te članak u cijelosti možete pročitati u prilogu.

Krajobrazna arhitektica Sošić savjetovala je iznajmljivače da se pri uređenju drže planiranja i autohtonosti.

– Prvi utisak koji će gost imati kada dođe u neku kuću je okoliš. I vrlo je važno hoće li mu se svidjeti. Osim sadržaja poput bazena i igrališta za djecu pri planiranju moramo razmišljati kako urediti parkiralište, gdje će se odlagati smeće, o čemu se na početku investicije često ne vodi računa. Kada kasnije koristimo prostor, vidimo da nam takvi sadržaji nedostaju pa improviziramo, a takve improvizacije najčešće narušavaju izgled prostora, veli Sošić. Ističe i da bi pri uređenju okoliša istarskih vila trebalo primjenjivati detalje iz tradicije.

– Palme na bazenu danas prodati turistima koji si mogu priuštiti Karibe, Zanzibar, Bali ili Tajland, nema smisla. Austrijancima je naša smokva egzotična. Oni kod nas žele Istru, a ne neke “finta” Karibe ili Afriku, veli Sošić. Dodaje i da dobro isplanirani okoliš štedi energiju, poput primjerice listopadnog stabla ispred kuće koje će pružati hladovinu i time ljeti uštedjeti 30 posto struje koja se potroši na klimatizaciju. “

Bez bazena u unutrašnjosti Istre?

Gradnja bazena uz kuće za odmor u unutrašnjosti Istre postala je nezaobilazan trend jer vlada uvjerenje da se te kuće drugačije ne mogu puniti. Ravnić Gašparini odlučila je iznajmljivati kuću bez bazena, ali je zato ugradila jacuzzi. Sošić smatra da i kuće bez bazena mogu imati dobru priču.

– Zašto ne? Ima gostiju koji se ne vole kupati u bazenu, nego više vole šetnju šumom ili vinogradom. Ali moraju znati da imaju dodatne sadržaje. Ako imate veće imanje s maslinicima, vinogradom i šumom, treba za goste označiti stazicu da znaju da se tuda mogu prošetati. Ljudi vole različita iskustva. Vrlo je važno da nemate iste stvari kao vaš susjed.

Morate naći posebnost i imati neki element ispred kojeg će se gosti slikati poput primjerice stola za doručak usred povrtnjaka.

Ako svi imamo isti bazen s palmama ili maslinama, na temelju čega će baš vas odabrati prvi

put, pita se Sošić.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: