ZELENE POVRŠINE I ENERGETSKA UČINKOVITOST

Zelene površine nemaju samo estetsku funkciju, imaju i važnu ulogu u mikro-klimi gradskih sredina. Zelena površina od 1500 m2 “hladi” grad u prosjeku za 1,5 C ( u podne do 3 C) utjecaj osvježenja se širi do 100 m. Tko živi okružen zelenim površinama štedi do 30% električne energije za hlađenje u ljetnom razdoblju. Zelene površine su jedan od temeljnih faktora uspješne energetske učinkovitosti grada.

Gradska zelena površina
Zelene površine kao učinkoviti zahvati za energetsku učinkovitost gradskih sredina

Edukacija za iznajmljivače

Ciklus edukacija za iznajmljivače organizira Turistička zajednica središnje Istre s ciljem što kvalitetnije pripreme predstojeće turističke sezone.

Imamo čast vas pozvati na prezentaciju na koju sudjelujemo

PETAK, 24. veljače 2017. u Spomen domu u Pazinu (ul. Šetalište Pazinske gimnazije 1) 16:00

Koliko dobar dizajn i uređenje utječe na booking?

PLAN 10 d.o.o. – Krajobrazna arhitektura i urbani dizajn – Katja Sošić

Eltor d.o.o. – Projektiranje i proizvodnja rasvjete – Loredana Jurman

Boris Ružić d.o.o. – arhitektura i dizajn interijera – Boris Ružić

Sudjelovanje na edukacijama je besplatno, a dodatne informacije dostupne su putem web stranice http://www.centralistria.com. Prijave za edukaciju e-mailom na: info@central-istria.com ili pozivom na broj 091 2622 460.

Koliko dobar dizajn i uređenje utječe na booking?
PETAK, 24. veljače 2017. u Spomen domu u Pazinu (ul. Šetalište Pazinske gimnazije 1) 16:00 h

Čestitke! Auguri!

Želimo Vam najljepše želje za nadolazeće blagdane i puno uspjeha u Novoj godini !

Vi auguriamo un buon Natale e un 2017 pieno di successi!

May this holiday season sparkle and shine, may all of your wishes and dreams come true, and may you feel this happiness all year round!

Na ovoj poveznici možete preuzeti Božični pribor za izradu papirnate jelke / Da questo link potete scaricare il kit natalizio per realizzare l’albero di carta

Download here the Christmas kit

Ambijent je istarski izvorni proizvod, on privlači turiste

U Glasu Istre 15. prosinca 2016. izašao je prilog o turizmu TourIstra, gdje je novinarka Barbara Ban napisala članak o panel raspravi „Istarski stil ili moderni dizajn? Koliko unutarnje i vanjsko uređenje utječe na uspjeh obiteljskog smještaja?“ koja je održana u sklopu 3. Regionalnog foruma obiteljskog smještaja 2. prosinca 2016.

Katja Sošić kao predstavnik PLAN -a 10 je sudjelovala na panel raspravi ostali sudionici palela su bili Dean Pustijanac, TZO Svetvinčenat, Branko Orbanić, Kapitel d.o.o. Žminj, Boris Ružić, BR design d.o.o. Tinjan, Nataša Ravnić Gašparini, Villa Gašparini, Cerion (Višnjan), moderatorica rasprave je bila novinarka Glasa Istra Barbara Ban.

Izdvajamo dijelove iz članka, te članak u cijelosti možete pročitati u prilogu.

Krajobrazna arhitektica Sošić savjetovala je iznajmljivače da se pri uređenju drže planiranja i autohtonosti.

– Prvi utisak koji će gost imati kada dođe u neku kuću je okoliš. I vrlo je važno hoće li mu se svidjeti. Osim sadržaja poput bazena i igrališta za djecu pri planiranju moramo razmišljati kako urediti parkiralište, gdje će se odlagati smeće, o čemu se na početku investicije često ne vodi računa. Kada kasnije koristimo prostor, vidimo da nam takvi sadržaji nedostaju pa improviziramo, a takve improvizacije najčešće narušavaju izgled prostora, veli Sošić. Ističe i da bi pri uređenju okoliša istarskih vila trebalo primjenjivati detalje iz tradicije.

– Palme na bazenu danas prodati turistima koji si mogu priuštiti Karibe, Zanzibar, Bali ili Tajland, nema smisla. Austrijancima je naša smokva egzotična. Oni kod nas žele Istru, a ne neke “finta” Karibe ili Afriku, veli Sošić. Dodaje i da dobro isplanirani okoliš štedi energiju, poput primjerice listopadnog stabla ispred kuće koje će pružati hladovinu i time ljeti uštedjeti 30 posto struje koja se potroši na klimatizaciju. “

Bez bazena u unutrašnjosti Istre?

Gradnja bazena uz kuće za odmor u unutrašnjosti Istre postala je nezaobilazan trend jer vlada uvjerenje da se te kuće drugačije ne mogu puniti. Ravnić Gašparini odlučila je iznajmljivati kuću bez bazena, ali je zato ugradila jacuzzi. Sošić smatra da i kuće bez bazena mogu imati dobru priču.

– Zašto ne? Ima gostiju koji se ne vole kupati u bazenu, nego više vole šetnju šumom ili vinogradom. Ali moraju znati da imaju dodatne sadržaje. Ako imate veće imanje s maslinicima, vinogradom i šumom, treba za goste označiti stazicu da znaju da se tuda mogu prošetati. Ljudi vole različita iskustva. Vrlo je važno da nemate iste stvari kao vaš susjed.

Morate naći posebnost i imati neki element ispred kojeg će se gosti slikati poput primjerice stola za doručak usred povrtnjaka.

Ako svi imamo isti bazen s palmama ili maslinama, na temelju čega će baš vas odabrati prvi

put, pita se Sošić.

3. Regionalni Forum obiteljskog smještaja Istarske županije u Spomen domu u Pazinu

Jučer smo sudjelovali na 3. Regionalnom Forumu obiteljskog smještaja Istarske županije u Spomen domu u Pazinu.

Yesterday we took part in the 3rd Regional Forum of family accommodation of the Istrian region in the Memorial Home in Pazin.

U Pazinu – Spomen dom, na Šetalištu Pazinske gimnazije 1, u petak 2. prosinca HGK ŽK Pula i Upravni odjel za turizam IŽ-je su organizirali 3. Forum obiteljskog smještaja.

Forum je organiziran s ciljem informiranja i edukacije pružatelja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i svih drugih vlasnika objekata u obiteljskom smještaju.

Katja Sošić kao predstavnik PLAN -a 10 je sudjelovala na panel raspravi „Istarski stil ili moderni dizajn? Koliko unutarnje i vanjsko uređenje utječe na uspjeh obiteljskog smještaja?“

Na panel raspravi su još sudjelovali , Dean Pustijanac, TZO Svetvinčenat, Branko Orbanić, Kapitel d.o.o. Žminj, Boris Ružić, BR design d.o.o. Tinjan, Nataša Ravnić Gašparini, Villa Gašparini, Cerion (Višnjan), moderatorica rasprave je bila novinarka Glasa Istra Barbara Ban.

Katja je dotakla teme razlike između hortikulture i krajobrazne arhitekture, važnost vizije u razvoju, planiranje vanjskog prostora sa svim potrebnim sadržajima.

Objasnila zbog čega dobro uređen okoliš je jedan od temeljnih čimbenika koji prodaje objekt.

 

%d bloggers like this: